Taalbeleid

Taal is op school heel belangrijk voor het behalen van goede schoolresultaten. Daarom hechten leerkrachten veel belang aan de taal die op school gebruikt wordt. Ook daarom proberen leerkrachten een goed beeld te krijgen van de taalmogelijkheden van elk kind. Dat doen ze door gericht te kijken naar de leerlingen als die luisteren, spreken, lezen en schrijven. Ze nemen ook toetsen af of laten leerlingen opdrachten en taken uitvoeren. Soms vragen de leerkrachten van het eerste leerjaar ook info aan de kleuterschool en overleggen ze over uw kind. Bij de overgang van de kleuterschool naar de lagere school maar ook tussen elk leerjaar van de lagere school is er een overdracht van informatie waarin alle specifieke vaardigheden en moeilijkheden van uw kind aan bod komen. In sommige gevallen nodigen we ook de ouders uit om over de taalontwikkeling van hun kind te praten.

Vanaf september 2022 zijn wa als school door de overheid verplicht om een (taal)toets af te nemen bij de kleuters in de derde kleuterklas. Dit is de koalatest. Met deze test kan er eventuele taalachterstand opgespoord worden. De klasleerkracht kijkt of kleuters verbale instructies begrijpen en kunnen uitvoeren.
Meer uitleg rond deze test: 
https://www.vlaanderen.be/team-taaladvies/woorden-van-de-week/koalatest

Op basis van alle gegevens die leerkrachten hebben over de taal van uw kind, beslissen ze hoe ze uw kind het beste kunnen ondersteunen. Indien nodig kunnen ze ook met u overleggen hoe de hulp aan uw kind eruit kan zien. De koalatest dient dus enkel om na te gaan op welke wijze de leerkracht uw kind nog beter kan helpen om zijn taal te ontwikkelen op school. De toetsresultaten worden opgenomen in het leerlingendossier. De resultaten van deze test kunnen zeker op een oudercontact besproken worden.